Bemutatkozás
A RENDELŐ
Mottó
Rendelő profilja
Riportok, interjúk (Frissítve 2017.09.02.)
MEGHÍVÓ 2016.08.12.
MEGJELENT! - "Beszél a test - szól a lélek"
Homeopátia
Test-Lélek-Szellem
Félelem
Szorongás
Pánikbetegség
Depresszió
Komplexus, lelki görcs
Menedzserbetegség
Pozitív gondolkodás
Fejfájás
Magány, magányosság
Dohányzásról leszoktatás
Nyaki fájdalom
Stroke
Szabad Föld
A gerinc...
Gyermekkori magatartászavarok
Tanulási nehézség
Ágybavizelés
Linkajánló
Fórum
Galéria

Ágybavizelés

Ágybavizelés

 

 

 

Az éjszakai ágybavizelés akaratlan, ismétlődő bevizelés olyan alvó gyermek esetében, aki elég idős már ahhoz, hogy ez ne forduljon elő nála. Megfigyelések szerint fiúknál gyakrabban fordul elő és hátterében örökletesség is fellelhető. Enurézisre (kóros ágybavizelés)  hajlamosak azok a gyermekek, akik hirtelen mély álomba zuhannak és a paraszimpatikus túlsúly jeleit mutatják, pl. kicsordul a nyáluk alvás közben. Azok a gyerekek,  akik lassan, késleltetve fejlődnek, érzékenyen reagálnak a lelki traumákra, a szülői kritikára, válásra, testvér születésére és minden más pszichés megterhelésre.

A vizeletürítés annak testi megnyilvánulása, hogy időről időre meg kell szabadulnunk a „feleslegtől”, meg kell szüntetnünk a feszítő ingert.

Az ágybavizelés voltaképpen öntudatlan „feszültség-levezetés”. Akkor jelentkezik, amikor az értelem, a tudat „álomba merül”, vagyis a gyermek elveszítette az éber öntudat kontrollját, és az „alvóöntudatba” az alvás során öntudatlan érzelmek és képzetek nyomulnak be. Mindez ráadásul oly módon történik, hogy másnap reggel a környezet is észleli a történteket, vagyis tudomást szerez a gyermek belső tiltakozásáról.

Mert az ágybavizelés 4-5 éves kor felett -  nem más, mint tiltakozás a környezet igazságtalan bánásmódja, a körülmények rendezetlensége ellen. A probléma valódi oka és  gyökere gyakran a szülőkben keresendő, nem a „vétkes” gyermekben. A szülőknek több odafigyeléssel, több közös megértéssel kellene figyelemmel kísérniük , hogyan viszonyul a gyermekük a környezetéhez, hogyan csapódnak le benne a mindennapi élet történései.

Előfordul, hogy az ágybavizelés a szülőknek a gyermekkel szembeni túlzott elvárása, például hamis becsvágya váltja ki. De a házasfelek veszekedése, vagy a szülők eltérő neveltetéséből fakadó súrlódások szintén előidézhetik a „feszültségkiegyenlítődés” e módját, amint a szülők válása, vagy egy kisebb testvér születése miatt a „háttérben vagyok  érzésének kifejezése is lehet a kellemetlen tünet.

Az ágybavizelés Kurt Tepperwein szerint tulajdonképpen a húgyhólyag sírása, a helytelen bánásmód, a körülmények elleni tiltakozás, a túlzott követelmények elleni belső feszültség megnyilatkozása – a test részéről.

A gyermek azt érzi, hogy tőle túl sokat várnak el. Ő viszont mindössze ennyit tud. Napközben a környezet erős ellenhatásai miatt képtelen szabadjára engedni a benne felgyülemlő feszültséget, nem tudja a dolgokat úgy irányítani, ahogyan szeretné. Azt érzi, hogy nem szabad olyannak lennie, amilyen ő valójában. Magatartásformákba kényszerítik,, melyek nem illenek hozzá. Meggátolják abban, hogy gyermek módjára viselkedhessen. Semmi sem történik úgy, ahogyan ő szeretné.

Amint  a gyermekben a józan ész kontrollja alábbhagy, a feszültség is fölenged. Kisbaba módjára hagyja, hadd’ menjen minden a maga útján, azaz feladja az irányítást. Az ágybavizeléssel tulajdonképpen a következőket közli:  olyan kicsi vagyok még, hogy éjszaka bepisilek. Valahányszor ez bekövetkezik, a szüleimnek végre tényleg törődnie és foglalkoznia kell velem. Mert úgy érzem, hogy mellőznek, vagy elhanyagolnak”.

 

Mi a teendő?

 

Mindenképp ki kell vizsgálni a gyermeket.

Bár, ezek a tünetek csaknem mindig pszichés, lelki eredetűek.

A szülőnek mindenképp orvoshoz, gyermekpszichiáterhez kell vinnie gyermekét.

Egyben a szülőnek tudomásul kell vennie, hogy gyermeke révén senki se teheti jóvá azt, amit egykor önmaga elszalasztott.

Ám a szülők csak akkor képesek segíteni gyermeküknek a problémája megoldásában, ha saját problémáikat már megoldották, vagyis mindketten megszabadultak saját feszültségeiktől.

Ha szeretettel és megéréssel képesek leszünk megszabadítani a gyermeket a feszültségtől, akkor nem lesz többé szüksége arra, hogy a „húgyhólyagon keresztül sírjon”.

Hogy eddig eljussunk, mindenképp orvos segítségét kell kérni.

Ha homeopátiás kezelés mellett döntünk, a kezelés megkezdése előtt a gyermeket gondosan ki kell vizsgálni. Ki kell zárni az esetleges szervi eltéréseket, idegrendszeri- és gerinc-rendellenességeket, diabetes insipidust és mellitust, krónikus veseelégtelenséget, a húgyúti fertőzést, stb. Ha a kapott vizsgálati eredmények eltérést nem mutatnak (95 % - ban nem mutatható  ki szervi eltérést) , bátran alkalmazhatjuk a homeopátiát.

Remekül lehet befolyásolni ezeket a problémákat homeopátiával, mely nem kábítja, nem altatja a gyermeket, csak segíti őt az egészséges mederbe terelni.